Bananicina životna priča počela je 1938. godine, a njen tvorac je majstor Franja Vaja, Vrščanin, koji je vrhunsko znanje o čokoladi i čokoladnim slatkišima sticao u Slovačkoj i Mađarskoj. Preuzevši fabriku "Roda", preteču današnjeg "Štarka" stvorio je prvu čokoladnu bananicu, za koju je dobio 1,5 dinara od tadašnjih vlasti, kao nagradu za novi proizvod na tržištu.
U početku je masa za Bananice pravljena od sirovih belanaca (danas se koriste belanca u prahu) i ručno izlivana improvizovanim poslastičarskim fišecima u kalupe obložene skrobnim brašnom da se masa ne zalepi sve do 1965, kada je kupljena mašina za livenje. Agar-agar, morska alga koja se i danas koristi za njeno želiranje, stizala je u tankim, dugačkim, osušenim trakama. Potom se potapala u vodu, bubrila i dodavala masi za Bananice. Do 1960. godine Bananica je čokoladom prelivana ručno, a onda je kupljena za to vreme najsavremenija mašina, koja je preuzela taj deo posla. Danas, uz najkvalitetnije prirodne sirovine i najsavremeniju automatsku opremu za pakovanje, Štarkova Bananica je najprodavaniji bar proizvod, a koliko je omiljena, najbolje govori podatak da se u Srbiji godišnje pojede više od 70 miliona Bananica!
Izgled i ukus Bananice u kakvoj danas uživamo nije se menjao od kada je nastala, ali specifičnost Štarkove bananice ostala je "mala tajna" čiju različitost potrošači nepogrešivo prepoznaju u moru sličnih deserta na tržištu. Delimično, tajne je u recepturi čiji sastojci jesu poznati, kao što je alga agar–agar koja se i dan danas koristi za želiranje. Ostatak uspeha i dugovečnosti je u posebnoj privrženosti majstora svog zanata i svih zaposlenih, koji sa posebnom ljubavlju brinu da Bananica ostane jedine prava i za buduće generacije koje će svoje uspomene na detinjstvo takođe, vezivati za uvek istu - „Štarkovu“ Bananicu, neodoljivu i JEDINU PRAVU.